Citroën bedrijfswagens

Citroën heeft verschillende bedrijfswagens in 4 verschillende maten. Van klein naar groot de Nemo, Berlingo, Jumpy en de Jumper. Deze bestelauto’s zijn enorm veelzijdig omdat ze verkrijgbaar zijn als bestelbus, 4×4, pick-up, meubelbak en als plancher cabine (cabine met opbouw chassis) zodat er verschillende op- en ombouwmogelijkheden zijn.

Geschiedenis

André Citroën (Zoon van Levie Citroen) begint in 1905 met een fabriek in tandwielen. Een Russisch patent die hij in Polen verworven heeft om tandwielen met een V-vormige vertanding te produceren. (De vorm die je later terugvind in het logo van Citroën).

In 1908 helpt hij het slecht lopende automerk Mors en in 1915 start hij met een fabriek die munitie fabriceert op basis van lopendebandtechniek vanuit Amerika. In de Eerste wereldoorlog creëert de fabriek van André Citroën ruim 23 miljoen granaten. Met het geld uit dit succes start hij een autofabriek met dezelfde lopendebandtechniek uit Amerika. Citroën is geboren met het ontwerp van de Type A.

De eerste bedrijfswagen van Citroën is de Citroën Type H Van en de Citroën HY met een opvallend carrosserie dat lijkt op golfplaat (bekend uit o.a. Sesamstraat). De productie van deze bestelauto’s is geweest tussen 1947 en 1982. Deze bestelauto is ruim 34 jaar bijna onveranderd in productie geweest. Er zijn ongeveer 475.000 voertuigen van Citroën H Van / Citroën HY gebouwd.